Sivut

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Vegaaninen ja gluteeniton minttukinderpiirakka



Erityisruokavalioleipominen on tehty melko helpoksi nykyään. Tarjolla on vaikka minkämoisia korvaaavia tuotteita, jos esim.maito tai vehnä ei käy.

Kinderpiirakkaan, jonka toteutin vegaanisena ja gluteenittomana, käytin riisimaitovalkosuklaata sekä riisimaito"maito"suklaata. Minä käytin Plamin-merkin tuotteita, koska ne olivat täysin maidottomia (mm.bonvitan riisimaitovalkosuklaa saattaa sisältää maitoa) ja lisäksi tehty tehtaassa, jossa ei koskaan käsitellä pähkinää, eli olivat varmasti myös pähkinättömiä. Pähkinättömyyskin kun oli toiveena ja tarpeena tälle tilaukselle.

Pohja on munaton ja maidoton. Munaa ei varsinaisesti ole korvattu millään. Pohjasta pienenä vinkkinä voisin todeta, että kannattaa jättää pohja hieman raa'aksi, näin se on mehevämpää. Ja vaikka valmiin piirakan säilytys onkin jääkaapissa, niin ehdottomasti kannattaa piiras tarjoilla huoneenlämpöisenä.



Tällä ohjeella tulee noin puolikkaan pellin kokoinen. Jos haluat koko pellillisen, niin tuplaa aineet.

Vegaaninen ja gluteeniton minttukinderpiirakka

3,75  - 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (semper fin mix on myös vehnätön)
2,75 dl sokeria
vähän suolaa
2 tl leivinjauhetta
1 tl veniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
50 g (rapsi)öljyä (vähän reilu 0,5 dl)
2,75 dl vettä

Kuorrutus
75 g maidotonta margariinia
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
noin 1 tl piparminttuaromia
(vegaanista vihreää elintarvikeväriä)

100 g riisimaitosuklaata
10-15 g riisimaitovalkosuklaata


1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen
2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita joukkoon öljy ja vesi.
4. Kaada vuokaan (koko noin 20cmx20cm) leivinpaperin päälle, ja paista noin 20 - 25 min. Saa jäädä mieluummin vähän raa'aksi, kuin paistua ylikypsiksi.
5. Käännä paistettu pohja ympäri ja anna jäähtyä.
6. Vatkaa margariini, tomusokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää piparminttuaromi (ja väri) ja sekoita tasaiseksi.
7. Levitä jäähtyneen pohjan päälle, ja siirrä jääkaappiin.
8. Sulata riisimaitosuklaa ja levitä se kuorrutuksen päälle. Sulta riisimaitovalkosuklaa ja tee sillä koristeraidat suklaan pintaan.
9. Leikkaa paloiksi.

Kinderpiirakan leikkaaminen kauniiksi paloiksi on aina vähän haastavaa, mutta parhaiten se onnistuu, kun leikkaa huoneenlämmössä hieman pehmennyttä piirakkaa terävällä ei-sahalaitaisella vaitsellä, joka on juuri huuhdeltu kuumalla vedellä, mutta kuivattu. Jokaisen leikkauksen jälkeen huuhtelu ja kuivaus.

Näiden vegaanisten piiraspalojen lisäksi tein HBL:n bloggaritreffeille myös laktoosittomia ja gluteenittomia minttuisia kinderpiirakan palasia. Niissä käytin Brunbergin laktoositonta maitosuklaata.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti