Sivut

sunnuntai 30. marraskuuta 2014

sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Gluteenittomat tortillaletut


Eilen meillä vietettiin tortillalauantaita. Hermoja raastavaa hommaa tuo tortillalettujen tekeminen itse, mutta olen todennut näiden olevan aika monta kertaa paremman makuisia kuin eräät kaupan gluteenittomat tortillaletut, jotka olivat sen omituisen makunsa lisäksi ihan miniskuukkelin kokoisia.
(Pyydän anteeksi teko-ohjeen hieman epätarkkoja ohjeistuksia ja kännykkäkameran kuvia.)


Gluteenittomat tortillaletut (6-8 kpl)

1 dl polentajauhoja eli maissisuurimoita
2,5 -3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
suolaa
2 rkl öljyä
2 dl kädenlämmintä vettä

Ei niin kauhean nättejä, mutta ihan hyviä.
Kaulisemisvaiheeseen
jauhoja

1. Sekoita polenta ja gluteeniton jauhoseos ja muutama ripaus suolaa keskenään.
2. Lisää jauhon joukkoon öljy ja vesi ja sekoita tasaiseksi.
3. Levitä pöydälle jauhoja, ja kumoa taikina siihen. Jaa 6-8 osaan.
4. Kuumenna pannu erittäin kuumaksi.
5. Kaulitse 1 osa kerrallaan ohueksi tortillaletuksi (kaulitsemisvaiheessaa voi tarvita melko laillakin jauhoja, mutta mitä vähemmän tarvitset, sitä pehmeämpiä tortilloista tulee). Nosta kaulittu lettu kaulimen avulla kuumalle pannulle ja paista molemmilta puolilta kunnes se saa ehkä muutaman ruskean pilkun.
6. Edellisen lettusen paistuessa voit kaulita seuraavaa.
7. Kääräise paistetut letut ensin folioon ja sitten vielä pyyhkeseen, että pysyvät pehmeinä.


Tunnelmointi kuva eiliseltä.
Mie niin rakastan kynttilöitä.



perjantai 21. marraskuuta 2014

Juurella tehtyä leipää

Kovin montaa erilaista ohjetta katselin ennenkuin juurileipää lähdin leipomaan. Eka juurenteko kerta epäonnistui, ja purkista tuli nenään etikan tuoksu, joka kertoo juuren menneen pilalle.

Tässä ohje, jolla homma minulla onnistui. Nyt täytyy myöntää, että en muista, mistä nämä ohjeet ovat peräisin. Kaikki vaiheet taitavat olla eri paikoista.

Vehnähapanjuuri:

200 g kuivattuja luumuja
400 g haaleaa vettä
1 rkl hunajaa

3 dl grahamjauhoja
vettä

1. Sekoita ainekset kulhossa.
2. Peitä kulho kelmulla ja anna seistä huoneenlämmossä.
3. Sekoita joka päivä,
4. 4-5 päivän kuluttua juuri alkaa kuplia ja käydä - siivilöi tällöin luumut pois ja käytä neste hapanjuuren aloittamiseen.

5. Sekoita 1,5 dl siivilöityä luumuvettä 1 dl grahamjauhoja. Anna seistä huoneenlämmössä.
6. Kahtena seuraavana päivänä lisää joukkoon 0,75 dl haaleaa vettä ja 1 dl grahamjauhoja
7. Kun juuri alkaa käydä siirrä se jääkaappiin. Juuri on käytettävissä noin neljäntenä päivänä.


Esitaikina eli levain:
150 g vehnähapanjuurta
2 dl vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja

1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita ja vaivaa koneella 8 min tai käsin 15 min.
2. Anna kohota huoneenlämmössä 8 tuntia


Maalaisleipä levain-juurella

500 g vettä
400g levain-juurta
75 g grahamjauhoja
50 g ruisjauhoja
650 g vehnäjauhoja
3,5 tl merisuolaa

1. Mittaa kaikki aineet kulhoon. Jos käytössä on yleiskone, käytä taikinakoukkua ja anna koneen käydä noin 15 minuuttia. Itse käytin käsivatkaimen taikinakoukkuja.
2. Anna taikinan kohota noin 2 tuntia.
3. Vaivaa taikinaa ja tee siitä kaksi kiinteää palloa. Nosta leivinpaperin päälle.
4. Ripottele jauhoja päälle ja anna nousta leivinliinan alla noin 2 tuntia.
5. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Ja lämmitä pelti siellä.
6. Tee leipiin viillot ja siirrä leivinpapereineen kuumalle pellille.
7. Suihkuttele uuniin runsaasti vettä.
8. 5 minuutin päästä alenna lämpötila 200 asteeseen.
9. Siitä 10 minuutin päästä raota luukkua hetkeksi. Toista 20 minuutin kuluttua tästä.
10. Paista vielä noin 25 minuuttia, että leipä on kypsä (yhteensä noin tunti)
11. Kypsä leipä kumisee pohjasta.



Minä jätin vehnähapanjuuren loput (mitä jäi yli levainista) jääkaappiin, ja olen ruokkinut sitä noin kerran viikossa 2 rkl vettä ja 2 rkl grahamjauhoja. Juuri toimii edelleen. Ja juuri on tehty syyskuussa.








keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Gluteeniton herkkumysli


Mun uusi iltapalaherkkuni on maustamatonta soijavalmistta, omena tai appelsiini pilkottuna ja desin verran tätä herkkumysliä. Nams.

Alunperinen ohje täältä. Muokkasin vähän omaan käyttöön.


Gluteeniton herkkumysli

10 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl maapähkinöitä
1 dl pellavansiemeniä
2 dl seesaminsiemeniä
1 dl chiansiemeniä
1 pss (250g) rusinoita
1 dl kookosöljyä
3 runsasta ruokalusikallista hunajaa

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, pähkinät ja siemenet.
3. Kuumenna kookosöljy ja hunaja isossa kattilassa. Älä keitä.
4. Lisää öljy-hunajaseokseen kaurahiutaleet, pähkinät ja siemenet. Sekoita kunnolla. 
5. Lisää halutessasi rusinat jo nyt. Itse tein näin ja minusta rusinoihin tuli uunissa kiva suutuntuma.
6. Levitä mysliä uunipellille noin puolet ja paahda uunissa noin 15 minuuttia. Mysli palaa suht helposti, niin sitä kannattaa vahtia tarkkaan. Toimi samoin loppumyslin kera.

sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Appelsiinilla maustettu kaura-rahkakakku



Tällainen syntyi, kun oli taas kaappiin jäänyt rahkaa vanhaksi menemään.


Appelsiinilla maustettu kaura-rahkakakku

2 kananmunaa
3 dl sokeria
1 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl ruokasoodaa
250 g maitorahkaa
1 pienen appelsiinin mehu

Vuokaan:
voita
kaurahiutaleita

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele ja kaurahiutaloi kakkuvuoka
3. Purista appelsiinin mehu.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään.
5. Lisää kuivien aineiden joukkoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada vuokaan ja paista uunissa noin 30 - 40 minuuttia.
7. Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.


perjantai 14. marraskuuta 2014

Mokkainen daim-kakku

Oon leiponut kyllä, mutta en ole ehtinyt päivittää. Nytkin mun ptiäis tehä jotain ihan muuta, mutta aattelin nyt kuitenkin kirjoitella välillä vähän näitä aikaansaannoksiani tänne. Kaikkea en oo kuvannut ja valitettavasti olen unohtanut reseptin osasta niistä mitä olen kuvannut. Olen ollut kovin epäorganisoitunut.

Mutta, mutta... Tämä mokkainen  daim-kakku syntyi isänpäiväksi. Idea kakkuun tuli pikkuveljeltäni, jolle lupasin synttärikakun. Toiveena oli mokkapalapohjainen daim-täytekakku. Tällainen siitä mun päässäni syntyi. Pikkuveli sai oman kakkunsa isänpäivänaattona (vain 4 kuukautta synttäreiden jälkeen :D ) ja mökiltä palaavaa isääni odotti samanmoinen kakku jääkaapissa seuraavana päivänä eli isänpäivänä.


Mokkainen daim-kakku (gluteeniton) (2 pienenhköä tai 1 iso kakku)

3 kananmunaa
3 dl sokeria
4 rkl kaakaojauhetta
noin 1 dl vahvaa kylmää kahvia
noin 1 dl maitoa
5 dl gluteenittomia jauhoja
200 g sulaa voita
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Kostutukseen
maitoa

Väliin:
1 pss pirkka vaniljakastike aineksia
noin 3 dl maitoa
1,5 isoa daim-patukkaa

Päälle:
200g maraboun daim-suklaata
0,75 dl kermaa
1,5 isoa daim-patukkaa

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sulata voi.
3. Sekoita gluteenittomat jauhot ja leivinjauhe sekä kaakaojauhe keskenään, samoin maito ja vesi keskenään.
4. Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi.
5. Lisää vaahdon sekaan maito-vesi -seos.
6. Lisää joukkoon varovasti sekoittaen myös glut.jauho-leivinjauhe.
7. Lopuksi voisula - sekoita  (Itse jopa varovasti vatkaimella vatkaan - pienimmällä teholla)
8. Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 25 min.
9. Anna jäähtyä.
10. Leikkaa jäähtyneestä levystä reunat pois, ja leikkaa loppu levy 4 yhtä suureen osaan. (Tai kahteen jos haluat ison kakun).
11. Aseta pohja(t) lautaselle ja kostuta vähän maidolla.
12. Valmista täyte pilkkomalla daimit rouheeksi ja sekoittamalla vaniljakastikeaines maitoon.
13. Levitä vaniljakastike pohjalle ja ripottele daim-rouhe päälle.
14. Nosta toinen levy päälle ja kostuta sitä hieman maidolla.
15. Kuumenna kerma kattilassa tai mikrossa. Pilko suklaalevy ja lisää kerman joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
16. Valuttele kakun/kakkujen päälle ja ripottele pintaan vielä rouhittuja daimpatukoita.