Kyllästyin kaupan gluteenittomiin kekseihin jo joulun alla, ja tein joulupiparit itse. Nyt ajattelin, että jospa muutkin keksit onnistuisivat myös gluteenivapaina.
Wilhelmiinat ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan järjettömän hyviä keksejä, ja ne onnistuivat myös gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella.
Wilhelmiina-keksit:
200g voita
1 keltuainen
2 dl sokeria
reilu 2 rkl siirappia
6 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
vajaa 1 rkl soodaa
1 rkl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 175 - 200 asteeseen.
Sekoita jauhot, sooda ja vaniljasokeri.
Vatkaa toisessa astiassa pehmeä voi, keltuainen, sokeri ja siirappi vaahdoksi.
Lisää voivaahdon joukkoon jauhot.
Tee pellille leivinpaperin päälle pellin pituisia tankoja. Jätä tankojen väliin reilusti tilaa. (Mie tein kaksi pellillistä. Molemmilla pelleillä 3 tankoa.)
Paista uunissa noin 15 min.
Leikkaa lämpiminä paloiksi. Perinteisesti wilhelmiinat leikataan vinoittain.
Sivut
keskiviikko 29. tammikuuta 2014
torstai 23. tammikuuta 2014
Irlantilainen soodaleipä (2 versiota - rukiinen ja gluteeniton)
Koska suunnitelmiin tuli tänään pieni muutos, ja aamupäivästä tulikin yllättäen vapaa, päätin leipoa hieman leipää ja sämpylöitä.
Kokeilin joulun tietämissä tehdä irlantilaista soodaleipää. Ja se toimi. Nyt tein ohjeesta pari uutta hieman muunneltua omaa versiota.
1,5 dl kauraleseitä
1,5 dl kaurahiutaleita
8 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
2 tl ruokasoodaa
6,5 dl piimää
0,5 - 1 dl maitoa
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita jauhot, leseet, hiutaleet, sooda ja suola keskenään isohkossa astiassa.
3. Tee jauhojen keskellä kolo ja kaada piimä ja maito koloseen.
4. Sekoita nopeasti keskenään esim. puulastalla ja kumoa leivinpaperilla peitetylle uunipellille kahteen kutakuinkin yhtä suureen kasaan.
5. Muotoile jauhoja apua käyttäen leiviksi, ja tee veitsellä ristikkäisviillot leivän pintaan.
6. Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla 30-40 min. Leipä on kypsä, kun se käännettäessä pohjaan koputtaessa kumisee.
0,75 dl kauraleseitä
0,75 dl kaurahiutaleita
4,5 dl tattarijauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
3,5 dl piimää
(n. 0,5 dl maitoa)
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Sekoita jauhot, leseet, hiutaleet, sooda ja suola keskenään kulhossa.
3.Tee jauhoihin keskellä kolo ja kaada piimä siihen.
4.Sekoita nopeasti sekaisin, vaikkapa puulastalla. Jos taikina tuntuu siltä, että nestettä ei ole riittävästi, lisää maitoa, kunnes saat kaikki jauhot mukaan taikinaan. Mulla ainakin tattarit imaisivat piimän niin nopeasti itseensä, että jouduin vähän maitoa lisäämään.
5. Kumoa uunipellille. Muotoile leiväksi jauhojen avulla. Tee veitsellä ristikkäisviillot.
6. Paista uunin toiseksi alimmaisella tasolla 30-40 min. Tämäkin leipä on kypsää, kun se pohjaan koputtaessa kumisee.
Leipien lisäksi tein sämpylöitä kaksi puolen litran taikinaa. Molemmat ovat täysin mittaamattomia ohjeita, mutta erona niissä on se, että toiset ovat kauraisempia ja toisissa on ruisjauhoja ja hamppuproteiinia.
torstai 2. tammikuuta 2014
Kuvia viimeaikaisista leipomuksista
Pukki toi piparitalon kaavat. Väsäsin vanhemmilla ollessani kaksi tämmöistä. Ihan en saanu seiniä suoraan. |
Hieman liikaa tummunut piimälimppu. |
Gluteeniton vaalea joululeipä |
Vasemmalla sydämen muotoiset muffinit budabest-sydämellä. Oikealla vilhelmiinoja. |
Kauraiset teeleivät - oikeanpuoleiset ovat gluteenittomia. |
Konserttiin väliaikamyyntiin mennyt valkosuklainen glögijuustokakku. |
Samaisessa konsertissa oli myynnissä myös mun kämmenen kokoisia jättipullia. |
Uutena vuotena ystäville mennessä mukana mokkapalakakku. |
Ei liity mitenkään ruoanlaittoon tai leivontaan, mutta tässä vähän käsitöitä, joita oon väsännyt:
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)